De luchtmachtbasis van Koksijde komt vanaf 2025 in handen van de stad Veurne en de gemeente Koksijde. Het domein zal vanaf dan de naam "De nieuwe basis" krijgen. Beide besturen werken samen met de provincie West-Vlaanderen aan een toekomstvisie voor de site: open, toegankelijk en gericht op recreatie.
Het is drie jaar geleden dat Defensie besliste in 2025 de helikoptervloot van Koksijde naar Oostende te verhuizen. Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester), de burgemeester van Koksijde, heeft nu de nieuwe naam van het toekomstige domein onthuld. Vanaf 2025 zal de dan vroegere luchtmachtbasis luisteren naar de naam "De nieuwe basis".
De aankondiging gebeurt niet zonder enige spijt in het hart. "De helikopters horen nog altijd thuis in Koksijde en de overheid mag met alle plezier haar beslissing teniet doen", steekt Vanden Bussche van wal, "want wanneer de militairen vertrekken verliezen we ook nog eens enkele honderden tewerkstellingsplaatsen".
Als in 2025 de laatste militair vertrekt zullen de besturen van Koksijde en Veurne samen het domein van Defensie kopen. Het grootste deel van de meer dan 400 hectare ligt op het grondgebied van Koksijde. Slechts 8 hectare behoort tot Veurne.
Herbestemmingsplan
Al enkele jaren werken de provincie West-Vlaanderen en de gemeentebesturen aan een herbestemmingsplan met een nieuwe naam en logo. "De basis zal een open gebied blijven voornamelijk gericht op recreatie", legt Vanden Bussche uit.
Tussen de kernen van Veurne en Koksijde komt er een fietssnelweg. "De bestaande verharding kan worden hergebruikt voor fiets-, wandel- en mountainbikeroutes", klinkt het. Ook de startbanen blijven behouden voor de recreatieve Royal West Aviation Club, weliswaar in een ingekorte versie.
Luchtvaartmuseum
Naast een wetenschapspark en een recyclagepark, verhuizen de technische diensten van Koksijde naar de gebouwen langs de Robert Vandammestraat. De kans dat er van de militaire infrastructuur op het vliegveld veel behouden blijft is klein.
"Ik zie nog wel de mogelijkheid voor een luchtvaartmuseum in een hangar", vult Vanden Bussche aan. "Dat kunnen we dan uitbaten samen met het Legermuseum." Defensie behoudt na 2025 nog een beperkt landingsplatform voor specifieke oefeningen.
Voor de bevolking is er een participatieproject rond de invulling van de open ruimte. Ook de eigenaars en de gebruikers van de landbouwgronden op de huidige basis worden daarin betrokken.
Chris De Bruyn | 5 januari 2022 | VRT NWS
Comments